onsdag 20 juni 2012

Vecka 25: Johan och Richard tar semester

JOHAN SÄGER

Sommarlov! Idag tar jag och Richard semester men ett litet tips får ni ändå. Jens Lekman har släppt en singel och här kommer låten Erica America. Som vanligt kan vi inte hålla oss undan för att iaf nämna Jens en gång per inlägg. 
Tillochmed Jens gillar smultron
Nästa vecka blir det nya tag däremot. 
Tills dess...

Stay Tuned
Wednesday Is Just A Week Away

onsdag 13 juni 2012

Vecka. 24: Läsarnas Val #1: Postapokalyptiskt

RICHARD SÄGER

Vi hade under helgen en omröstning på våran facebook-sida om vilket tema vi skulle ta upp. Läsarna (och vi också för den delen) röstade och i demokratins tecken blev det alternativet "Postapokalyptiskt" som vann. Så, nu till dagens inlägg med lite sköna efter-katastrofen-tuens.

Då jag befinner mig i en väldig stress och har ett plan att passa, så kommer mitt inlägg bli något kortare än vanligt, jag ber om ursäkt för detta, men till mitt försvar får jag säga att jag ska till
HULTSFREDSFESTIVALEN vilket gör att jag tycker det är okej. Det är okej att skita i musikbloggande för musikupplevelse.

Okej, pang på nu då, mitt första tips är något nördigt, men strunt samma. Det är bandet  Dexter Jones' Circus Orchestra som för några år sedan gjorde låten The Forbidden Zone till det svenska rollspelet Mutant: Undergångens Arvtagare, som utspelar sig i skandinavien efter det stora "katastrofen". Just den låten går inte att hitta på spottan, tyvärr, MEN här har ni den på tuben:

Nästa tips blir den något otippade A space boy dream av Belle and Sebastian , som i princip handlar om en killes tankar när han åker till Mars. Vilket vi en dag kommer behöva göra, i samband med att jorden blir för tråkig. Jag och Johan drev en gång en "Terraforma Mars!"-kampanj, som vi dock var för lata för att göra  för mycket med. Rörelsen fick dock ett hundratal medlemmar på facebook, på den tiden som "causes var tillåtet".

Det är helt sjukt att S.P.O.C.K nämns för tredje veckan i rad på den här bloggen men det är svårt att prata postapokalyptik utan att nämna deras låt End Of The Universe som givetvis anspelar på The Hitchhikers guide to the galaxy av Douglas Adams.


Efter katastrofen så föreställer jag mig att allting börjar om, att vi kommer vara som grottmän igen och behöva vara tvungna att jaga vår egen föda, som då kanske kommer vara någon blandning mellan en vattenmelon och en ökenråtta. Iallafall, detta får mig att tänka på låten In The Days Of The Caveman av kanadensiska Crash Test Dummies, ett band som vid första lyssning mest låter konstigt, men som man efter ett tag börjar älska.

Nu får jag avsluta den här bloggsessionen tyvärr, jag avslutar med några snabba postkatastrofen-tips utan någon större beskrivning:

I Was a Teenage Satan WorshipperBotox Zombies (zombies kommer givetvis ha egna personnummer i en perfekt postapokalyptisk värld).

Det var allt för mig, nästa vecka kommer jag berätta vad som vad bäst på Hultsfred, tyvärr ska inte Johan med i år, men han kommer säkert skriva om nåt ascoolt ändå. Ha det kanon! Över till dig, Johan!

JOHAN SÄGER

Tackar Richard. Jag får alltid känslan när jag är på festivalcampet att man är i ett postapokalyptiskt tältläger. Speciellt på festivalen MELT! som jag och Richard har varit på, se bild nedan.
Såhär såg det ut förra året
Det första jag skulle tänka på när den världsomfattande katastrofen(apokalypsen) är framme är frågan "är detta slutet", så jag säger som David And The Citizens "Oh my goodness, oh my dear is this The End?"
Bandet Muse vilket jag knappt aldrig lyssnar på gjorde även de en låt vi inte kan missa idag, låten talar för sig själv: Apocalypse Please.

Hur själv apokalypsen sen sker har ju många undrat. En klassiker är att ett kärnvapenkrig slår ut mänskligheten(Metro 2033). Polarisarna smälter och täcker jorden med vatten(Waterworld). Mitt favoritsätt på hur jorden går under är däremot att robotarna tar över herraväldet efter att ha varit mänsklighetens slavar(BSG). Detta har Tokyo Police Club skrivit om i sin låt Citizens Of Tomorrow där de förutspår slaveri under "the robot masters" dock anger de 2009 som året robotapokalypsen skulle ha inträffat. Något vi alla kan vara glada inte skedde. En liknande men lite mer komisk låt är Robots med Flight Of The Conchords.
Kommer Robotarna att ge oss smisk?
Den musik som jag tror kommer spelas efter katastrofen kommer nog vara akustisk då man inte längre har eller måste spara på sin elektricitet. Därför tror jag att musiken kan bli lite som Beiruts temaenliga låt The Bunker som är gjord av instrument som inte behöver förstärkning.


Radioaktiviteten kanske gör oss alla till elefantmänniskor?
Men om nu katastrofen kommer så vet vi att mänskligheten har en väldigt stor anpassningsförmåga och klarar sig på sikt även om det kanske ser lite kärvt ut när meteoriten är några timmar ifrån. På sikt så kommer vi alltid att kunna sjunga med i Bill Withers Lovely Day.

Tack så mycket till er som var med och röstade fram dagens tema. Läsarnas Val kommer att återkomma i framtiden. Dock kan man som alltid önska egna teman i våra kommentarer eller i vår facebookgrupp.
Här är veckans något radioaktiva spotifylista ----->>> Onsdagsmusik v 24, Läsarnas val
Ha det fint och kom ihåg att ladda upp kärnvapensbunkern med förnödenheter, året är ju trots 2012.


Stay Tuned
Wednesday Is A Week Away



onsdag 6 juni 2012

Vecka 23: Den svenske synth

RICHARD SÄGER


Hej hallå, nu är det onsdag igen och dags för ännu ett ”avsnitt” av Onsdagsmusik med Johan och Richard. Då det är nationaldagen idag så ska vi prata om svensk musik. Men inte vilken svensk musik som helst utan svensk synthmusik. Jag och Johan gillar synth, men säger inte att vi är några experter på detta ämne. Det finns säkert 100-tals bra svenska synthband därute som vi inte kommer tipsa om, men förhoppningsvis kan vi ändå bringa fram några tips som du inte känner till!

Jag skulle vilja inleda med att tipsa om ett band som inte finns på spotify, jag tror dock att de har funnits, nu är det borta, jag vet inte varför. De heter iallafall Elenette och jag har lyssnat på dem ganska länge nu. Deras fullängdare Neurosor som kom för några år sedan är helt fantastisk och är ett måste i skivkollektionen för dig som gillar svensk synthpop (på svenska dessutom.) Texterna är oerhört genomarbetade med mycket referenser till litteratur och dylikt, ta tex låten Pappa, Go Riot! som är en rätt skoj anspelning på dettaPå deras myspace-sida kan man lyssna på många av deras låtar från fullängdaren. Namnet Elenette är förövrigt också en lek med ord. Ni som har pluggat lite matte borde kunna lista ut det. ( ln(1)=...)
Elenettes Neurosor


Näst upp är också ett något som kanske egentligen är mera elektropop än synthpop – men skit samma! Jag snackar om Le Sport, ett band som fick ganska stort genomslag 2005 med låten Tell no one about tonight. Och, ja, det är väl deras bästa låt. Men Show me your penis är också ganska rolig. Och kanske mera synthig.

Johan kommer här nedan skriva om banden S.P.O.C.K och Page där bland annat Eddie Bengtsson spelade. Ett av hans nuvarande projekt heter Sista mannen på jorden och är lite samma grej som S.P.O.C.K, fast på svenska. Låtarna handlar ofta om rymden men är kanske något mer filosofiskt dock.

Ett band som jag kom i kontakt med genom att jag blev kompis med sångaren i det, är Gentle Touch, som jag tycker gör riktigt bra synthlåtar. Både av den lite poppigare naturen och den lite hårdare. Jag tror jag gillar låtarna Smedby och Expectations bäst. Kolla även in den här grymma videon:




Ett nästan dagsfärskt tips ska jag väl försöka bröta in i bloggen också, och det blir duon Planet R, som släppte sin första EP i år. De fyra låtarna på skivan har ett skönt poppigt 80-tals sound och rekommenderas till alla! Jag blev ganska lyrisk när jag upptäckte dem, ett band jag kommer hålla koll på i framtiden, helt klart. Lyssna in Glömda Drömmar EP.

Avslutningsvis ett band som jag tycker är ganska ojämnt men som har gjort några riktiga guldkorn; Mr Jones Machine. Jag älskar låten Stjärnornas Musik och har du något vett i huvudet gör du detsamma.

Jag smyger in lite annat mys i veckans playlist, som ni hittar efter Johans inlägg. Hoppas ni uppskattade veckans inlägg, ses nästa gång! Och till allla synthnördar därute, vad glömde vi ta upp för något?

JOHAN SÄGER

Hallo! Idag är det dags för synth-musik. Men inte vilken synth-musik som helst utan svensk sådan. Jag börjar där jag slutar förra veckan och pratar om S.P.O.C.K

S.P.O.C.K eller Space.Planet.On.Channel.K ville egentligen heta Mr.Spock ,efter tv-seriekaraktären med samma namn i serien Star Trek, från början men de fick byta namn pågrund av att namnet var copyright-skyddat. Men de fortsatte iaf med sina texter hämtade från Star Trek-serien och scifi överhuvudtaget. De spelade sin sista konsert på Arvikafestivalen 2010 samtidigt som jag och Richard var i Tyskland. För att hedra deras sista spelning uppfann Richard en "shot"-lek på låten Reactivated, som rätt och slätt går ut på att en shot/grupp ska drickas varje gång de sjunger "Reactivated".
De mesta anser nog egentligen att S.P.O.C.K inte är särskilt bra men det maxar i nostalgi. För att få igång din nostalgi, lyssna deras enligt mig bästa skiva Assignment: Earth och den underbara låten Alien Attack. Eller ta en titt på youtubeklippet nedan.
S.P.O.C.K var främst aktiva på 90-talet var nästa band 80-talets storhet. Jag pratar om Eddie Bengtssons band Page som faktist har fått nytändning nu de senaste åren och fortfarande spelar. Bandet har genom åren bytt medlemmar flitigt med undantaget Eddie som stått kvar. Den nya skivan som producerades 2010 heter Nu som har en del bra låtar som Ett S.O.S och covern på Narcotic med Liquido som heter Min Drog. Bandets främsta styrka är alla synthsolon som är riktigt medryckande och förmågan att göra synthpop som fastnar. Nedanför hittar du Dansande Man en skön 80-tals-hit!
1989 så bestämde sig tre ungdomar i Helsingborg för bandnamnet Covenant. De började experimentera med sitt sound i en liten hemmagjord musikstudio i en av medlemmarna Clas Nachmanson sovrum. De blev upptäckta först i Sverige, sen i Tyskland och till sist i USA. De har spelat in album och turnerat från 1994. Deras musikstil har skiftat något mellan EBM och synth-pop. Till skillnad från de två ovan nämnda banden så har Covenant en bra sångare som heter Joakim Montelius. Jag har inte riktigt hunnit lyssna igenom allting de gjort än för att de har hunnit göra rätt mycket musik. Mitt första intryck är däremot att man får leta lite efter guldklimparna på deras skivor. En snabb topp tre med Covenant:
  1. Dead Stars
  2. Call The Ships To Port
  3. The Beuty And The Grace

Sist och mest likt Depeche Mode är Mobile Homes. Bandets sound är väldigt likt Depeche. Tänkte bara tipsa om deras senaste skiva This Is your Lucky Day och det måste det ju vara. Det är ju onsdag!

Tack för den här veckan. Tills nästa vecka så har vi tänkt köra en omröstning på vilket tema som ska avnjutas. Var med och bestäm vad Sveriges Personligaste Musikblogg ska handla om. En omröstning på Facebook kommer avgöra, men du kan skriva förslag i kommentatorfältet nedan. Tills dess, lyssna på den här veckans spotifylista, med allt vi har snackat om i bloggen och kanske lite annat ---->>> Onsdagsmusik v 23

Stay Tuned
Wednesday Is Just A Week Away