onsdag 24 september 2014

Vecka 39: Time's up II

Richard och Johan säger
Man kan ju inte få nog av TID! Så det temat får hålla i sig den här veckan också. Förra veckan bjöd vi ju på cirka 50 jättekorta låtar. Alltså verkligen jättekorta, den kortaste var 5 sekunder. Den längsta var två minuter. Det är ju ändå kort, liksom.

Iallafall. Det blir omvänt idag. Idag får ni bara två tips. En låt och en mixtape. Men låten är jättelång och mixtapen är rätt lång. Tillåt oss att presentera I Found a Star on the ground av The Flaming Lips.  Sex timmar. Njut.


Väldigt lång låt
Dagar kommer dagar går, något som speciellt fångas upp i retrofuturismen en genre inom musiken som egentligen har ett konstant uppsving i att man ofta återanvänder många beats från förr. En sak vi antagligen var bättre på för var ju mixtapes(mest med tanke på att folk använde bandspelare och spelade in band, att ge bort en spotifylista är inte riktigt lika roligt) och Futurecop! ett band som vi nämnt förut, de har iaf gjort en sjukt bra playlist som kan värma lite nu i höstrusket. My Summer Girl 2.

Ha det fint, vi kommer svänga vidare och vi hörs nästa vecka med ett helt nytt tema!
// R + J

onsdag 17 september 2014

Vecka 38: Time's up!




Tiden. Vad är det? Ett relativt begrepp, som Albert Einstein konstaterade. Tid är något vi alla måste förhålla oss till. Tid, tid, tid. Timmar, dagar, år - liv. Vissa säger att de inte har “tid”. Men tiden har oss alla, likaså rummet. Tidsrymden finns och rumstiden. Fråga Einstein, återigen. Man kan säga att historien bara är en massa tid. Samtidigt säger en del att tiden står stilla. Man kan tillexempel lyssna på musik, det tar tid. Att tänka på tid tar tid, och kraft.

Ett timglas: ETT sätt att mäta tid.



Skulle det teoretiskt vara värt att lägga 85 år av sitt liv på att uppfinna en tidsmaskin - om man visste att man skulle lyckas? Svar; Ja.
I tidens begynnelse fanns inte tiden, den är en uppfinning, likt klockan, fast inte riktigt lika mekanisk. Mekanik i sig brukar dock ofta ha tiden som en axlar, för en 4-dimensionell funktion är en funktion av en 3-dimensionell kropp som rör sig genom tiden.

Låt oss tänka nu tänka en stund på CERN.
Dalis berömda klockor.

Är tiden oändlig? Jag vet faktist inte, men med tanke på att vi sen den stora smällen bara haft ändlig tid kan man tänka sig att det är ett ändligt tal som utbredder sig i en oändlig rymd på ett ändligt sätt, en sekund i taget.

Hur upplever en dagsslända sitt liv? Relativt sett, lever den lika länge som en människa? Upplever den sitt liv som en människa upplever 75 år? Lever då dagssländan i någon sorts slowmotion-värld, där allting går som i en gröt? Är det därför flugor är så svåra att slå ihjäl? Det kan ju också bero på deras 850 ögon.
Tänk om det regnar dagsländans dag. Tänk om det skulle varje dag i ditt liv. 75 år av regn.  

Bigger on the inside.


I dagens Onsdagsmusik har vi iallafall beslutat oss att hylla kortare låtar. Nämligen de som är under 2 minuter. Musik för den moderna människan som har svårt att få ihop vardagen och livspusslet, hämtning av barn och instagramning av frukostar.

Hela listan är på totalt 52 låtar och är lite över en timma lång, och innehåller t.ex. Napalm Deaths fantastiska 5-sekunders låt, 50 Hertz, Arvo Pärt, mycket ambienta preludes men också sköna korta indiepop/rock-dängor. Och mycket ANNAT. Och Veronica Maggio är faktist helt okey, hon är bra.


Hoppas du gillar den kanske mest tematiska och konstnärliga listan Onsdagsmusik har presenterat hittills. Hoppas du har Spotify, vi såg inget bättre alternativ den här veckan: BARA ATT KLICKA SKITEN UR DENNA LÄNK: Onsdagsmusik Vecka 38: Time's up!

onsdag 10 september 2014

Vecka 37: Allting borde förpackas på tub


Vecka 2 på bloggens nyuppstart tänkte vi lägga på de mer okända artisterna och deras medium Youtube. Detta medium har däremot visat sig vara något av ett tveeggat svärd då det visserligen ger utrymme till nya talanger men samtidigt är anledningen till att Justin Bieber anses/ansågs vara artist.
Varje minut så läggs det upp cirka 1800 timmar med videos på youtube, det är fakta som jag själv har hittat på men med stor sannolikhet stämmer. Onsdagsmusik har däremot aldrig varit känd för att faktakolla något, utan vårt mål idag är att länka till några av våra favorityoutubeartister.


Världens mest visade video
Från andra sidan vår planet, närmare sagt Nya Zeeland, kommer vårt första bidrag till detta youtubepartyt. Matt Mulholland är en skön snubbe som förutom att vara väldigt musikalisk även är komiker, en ganska grov komiker…
The feels
Oavsett har han skapat en hel del otroligt sköna videos med väldigt stor varietet. Alltifrån vanliga sketches, videobloggar, musikvideos, covers, egna låtar, japp en sörja massa videos och ett ställe man lätt fastnar på. Här har vi gjort ett urval:
En annan skön kanal som också blandar lite covers och egetskrivet material är Cuckoomusic. Cuckoo själv är som namnet tyder något av en speciell herre med ett stort skägg. Hans musik är ganska blippbloppig med mycket improvisationer, ett måste är att se hans remix på "Wrecking Ball" nedan. Han gör dessutom en hel del tutorials för olika instrument, kul.







Top3: videos som vi inte orkade skriva om men ändå är bra: 
A New Error - Piano Cover
Pikachu Song Ett tredje band som använder tuben som sitt medium är Cold Void, som består av konstnären Rafaël Rozendaal och en person som heter Luuk Bouwman. De gör minimalistisk ambient synthmusik, och deras videor är enligt mig lika mycket del av musiken som själva ljudet. Videorna är också baserat på Rozendaals konstverk. Njut av tillexempel Perfect Vacuum eller varför inte Death Mirror? De har även gjort ett ganska märkligt men häftigt "liveframträdande", ja det behövs citationstecken där. Ett självspelande piano var programmerat att spela några av låtarna, och det hela blir en ganska spöklik upplevelse. Kolla in videodokumentationen HÄR!
Cold Void spelar live. Typ.
Sist men inte minst så får vi lov att bjuda på en litet klickmonster, som delades friskt för några år sedan. Nämligen Alexa Narvaez och hennes pappa Jorge. Man får ha ett hjärta av ren skär jävla granit för att inte smälta av deras cover på Edward Sharpe and The Magnetic Zeros 'Home' - kolla https://www.youtube.com/watch?v=L64c5vT3NBw. Sedan dess har de gjort väldigt många covers, och blivit youtubekändisar. Men ovanstående länk leder till den första väldigt fina videon, som kan ses om och om igen. Och om igen. Allt det bästa, hörs nästa onsdag! Över och ut. The truth is out there - on the tub. Puss.


onsdag 3 september 2014

Vecka 36: Generisk House


Nu är Sveriges mest personliga musikblogg tillbaka efter ett kort sommaruppehåll. Många har säkert legat vakna nätter i sträck och undrat i vilket format som Onsdagsmusik skulle återvända i, skulle det bli i podcast, videoblogg eller kanske i form av postutskick med rullband? Vi hänvisar dock till åttiotalsklassikern “Video killed the radiostar” och förändrar ingenting och byter istället undertitel till Sveriges mest konservativa musikblogg. 



Denna vecka ska vi göra det omöjliga och hitta bra Housemusik, ska vi vara helt ärliga känner vi oss på väldigt tunn is. Vi är inga house-personer. Alls. Därför har vi tagit hjälp av en äkta Disc-Jockey från Linköpings eminenta Disk-Jockey-förening Forte!. 

En sub-genre vi ramlade in på, när vi sökte genom det vortex som är generen house är ‘Afro House’. Man kan säga att det är lite som vanlig house, fast mera jazzigt och lite skönare beats. Om man som vi inte är superinsnöade på veckans ämne så kan Afro House vara vägen att vandra. En skön plats att börja på är Whiskey Barons remix av Fela Kutis ‘Opposite People’. Originalet är från 1977, remixen är från i år! (2014). För att lyssna : LÄNK




Då House känns mer som ett samlingsnamn för dålig musik och att man får självmordstankar när man lyssnar på det har lett till att vi främst letat i Housens utkanter. Först ut kommer bandet Octave Minds som är ett samarbetsprojekt mellan Boys Noice(fransk electro) och Chilly Gonzales(pianist som bland annat har världsrekordet i hur länge man kan spela piano i sträck). De har iaf gjort en låt som heter Anthem som är fett skön: klicka här för definitionen av chill-house.





Major Laser, för övrig bästa bandnamnet i världen, har tillsammans med Amber från Dirty projectors gjort låten Get Free. Reggae möter electro möter House. Att Major Laser debutalbum dessutom heter Guns Don't Kill People... Lazers Dogör att man vill lyssna in sig på hans musik som vanligtvis inte är lika House-vibbig.  



Att Notorious Big-musik gör comeback som diverse remixer är det ingen som är emot.  I detta fallet har Matoma gjort en remix där Big möter Tupac i sub-genren tropical House. Låten blandar upp sköna hiphop-beats med rejäl sommarfeeling. Vi kan dessutom rekommendera Matomas andra remixar om man just gillar en lite mer karibisk ljudbild. Här är låten!

House-DJn Fridas topp 5

Denna vecka så har vi frågat lokala House-DJn Frida om hon kan sammanställa fem stjärnor på House-himlen, detta är hennes svar: