onsdag 4 mars 2015

Vecka 10: Baklängesveckan!

!akcevsegnälkab skisumsgadsno llit nemmokläV. “Reverse, عكس, inverser, 逆轉”
Idag blir allting lite tvärtom, eftersom musik även är reversibelt ska vi denna onsdag ta en titt på musik spelad baklänges. Baklängesmeddelanden i musik blev något av en fluga när vissa ansåg att man kunde höra meddelanden i Beatles låtar som skulle tyda på att Paul McCartney egentligen är död. Flera andra kända kända låtar som skulle ha dolda meddelanden är Stairways to Heaven med Eagles och tillochmed Britney Spears Baby one more time.  Men nu nog med historia, dags att lyssna på lite musik, dra mig baklänges!
Musik likt Benjamin Button blir bara bättre baklänges.
Först ut är två videor med det i onsdagsmusik återkommande bandet Kraftwerk. En av mina favoritlåtar med Kraftwerk är Autobahn, en fruktansvärt bra låt på roadtrips. Baklänges så blir den väldigt mystiskt och nästan ännu mer monoton än originalet. Speciellt gillar jag hi-hatten i baklängesversionen.

Andra låten med Krewtfark är Pocket calculator, som faktist baklänges inte blir speciellt speciell som man kan tro. Jag tycker om partiet runt 1:20 och framåt när det kommer lite mer bastoner in i melodin, blir väldigt vackert i reversibelt format. Här är min tolkning av en del av texten” Lemontree is another take on ceremony, we are here George my band, we can catch this man, he is red now”, lyssna själva och se vad ni tycker att ni hör!

Till slut tänkte vi tipsa om en hemsida som just tar upp fenomenet texter i baklängeslåtar och dess betydelser, värt att ta en titt. En bra inköpsport till konspirationsteorier inom musikbranschen. Hörs nästa onsdag! // Johan och Richard