onsdag 10 december 2014

Vecka 50: Dödsdöden

The griiiiim reaper!

Onsdagsmusik och DÖDEN

Hej - idag ska vi prata om döden. Death. La Morte. Låtar som berör döden eller liknande. Döden i sitt bredaste begrepp, kanske. No time to waste, snart är vi alla döda - nu kickar vi igång det här blogginlägget utan vidare.

Det första tipset är den moderna klassikern Where the wild roses grow, som är gjord av Nick Cave & The Bad Seeds (ft. Kylie Minouge), som återfinns på skivan Murder Ballads. Låten hamnar om medeltidsegenden om Elisa Day och man får höra om mordet ur två synvinklar, typ. Cool take, iallafall. Bra låt. Låten är väldigt mycket så som Nick Cave brukar vara, men mera åt balladshållet.

En liknande historisk berättelse gör Johnny Cash med låten Ned Kelly, som är ganska förlåtande i sin beskrivning av den senare avrättade Kelly. Ahja, nu pratar vi om musiken - och den är bra. Om man gillar Cash, iallafall. Och det gör jag nog, det är inget man vill lyssna på timme ut och timme in, kanske, men ibland är det det enda man vill.

Andra har också gjort låtar om Ned Kelly,t.ex. svenska bandet Knight Music där en mera surrealistisk historia målas upp, Ned Kelly av Knight Music. Låten är  från EP:n “The Green River Killer” där titelspåret handlar om massmördaren Gary Ridway. Till den finns också en helt genialisk musikvideo:


Nu har det varit mycket snack om mördare såhär långt, men det finns ju många andra aspekter av döden.

Ska vi spela schack?
När himlen är grå och nätterna kalla kan man alltid värma själen med lite klassisk vänsterpop, nästa låt är Jan Myrdals syn på döden av Doktor Kosmos. Låten baseras på att sångaren precis kommit hem från Sahlgrenska efter att hans farmor har dött och slår på TVn där Jan Myrdal diskuterar döden. Den dök upp på skivan “Ett enkelt svar”(enligt signerad DKs bästa skiva) och handlar förutom att ge en dänga till Jan Myrdal också om kopplingen mellan döden och kärleken. “För kärleken är inte osentimental, och kärleken är inte baserad på förnuft”. En annan låt som jag själv tolkar handlar om ålderdom är Try Not To Breathe med R.E.M. fast man kan också tolka den som att den handlar om självmord och det är ju inte bra, det är en såkallad tolkningsfråga. Iaf väldigt R.E.M.ig, alltså bra!

Döden är förutom ett stadie i livets kretslopp även en känsla, man kan vissa dagar känna “sig helt död” och det är nog det som Vit Päls försöker förmedla i sin låt “Död och evigt mörker” som handlar om en relation som har dött(förlåt). Oavsett är det en väldigt bra låt och titta särskilt in skivomslaget.
Snyggt!
För att avsluta kvällens morbida inlägg kommer det fiktiva bandet MouseRat från serien Parks And Recreation och deras låt 5000 Candles in the Wind som spelades på minihästen Li´l Sebastians begravningsceremoni. Det är svårt att förklara en hel serie men låten ska iaf vara en 5000 gånger bättre låt än candle in the wind. Se nedan om ni håller med.


Det var allting för dödstemat, här finns spotifylistan ---------> Vecka 50: Dödsdöden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar