onsdag 26 november 2014

Vecka 48: Julmusik som inte suger.

HOHO, kära läsare.

Om en månad så är det åter Jul. Julen kommer man inte undan. Och redan nu har affärer och liknande börjat skapa "jul-pepp" genom att pynta och framförallt - spela asdålig julmusik. För sådan är den ju, i regel.

I det här inlägget ska vi försöka tipsa er läsare om lite julmusik som faktiskt rent utav är bra.

Först ut har vi en svårlyssnad men bra skiva - nämligen Michael B Tretows julmusikcoverskiva från 1997. Här finns instrumentala mästerverk, som den Star Wars-klingande versionen av "Nu är det Jul igen". Skivan finns såklart inte på Spotify, särskilt inte eftersom den inte är officiellt utgiven, men här har ni den nämnda låten;

Det finns flera låtar som är värda att nämnas, och som är lite mera crazy, t.ex. Tipp Tapp. Framförallt rekommenderar vi den här skivan som en kontrast till all annan skit som sänds åt den här årstiden.

Alla glada 7 i Glöggkompaniet.

Vidare till ett mycket bättre tips... nämligen Glöggkompaniet. De har nyligen släppt en EP som är väldigt bra. T.ex. innehåller den en cool, mystisk och lite folkmusikaktig version av Gläns över sjö och strand. Även låten  Julvisa i Finnmarken går lite i samma stil och det är väldigt skönt och befriande att höra jullåtar som inte bara är tjo och tjim och kommersialism.
Vi rekommenderar såklart hela EP:n, alla låtar är fett bra! Du hittar den på Spotify 

Ifall man någon gång vill krydda julen med något lite roligare än kanel och nejlikor kan man lyssna på Arcade Fires cover/slakt av Little Drummer Boy som de uppförde under en julspecial av Between Two Ferns. Titta nedan för en mycket speciell upplevelse av en klassisk låt:


Vanligtvis så är julkänslan inte helt kopplad med varken funk eller soul. Sharon Jones & The Dap-Kings blandar både julkänslan och får även in lite samhällskritik i sin låt Ain't No Chimneys In The Projects. En annan soulig låt och smådeppig av Fitz And The Tantrums är låten Santa Stole My Lady men som alltid med Fitz och hans gäng är det riktigt bra. Vill man fortsätta på det lite funkigare spåret kan man alltid ta julcoverskivan av Jackson 5, funkigt och upptempo versioner av alla gamla låtar(om än något kommersiellt för er hipsters).
Som ett sista tips kommer den ultimata julskivanserien ifrån Sufjan Stevens. Första EP-samlingen på fem stycken EPs heter Songs For Christmas och har sedan en uppföljare vid namn Silver & Gold: Songs for Christmas, Vols. 6–10. Det är en blandning av kortare och längre låtar av ungefär alla sorters musik som finns, men en förkärlek till körer, lugnt pianospel, folkmusik och en del lite lofi-grejjer kan hittas på skivorna. Eftersom det är ett halvårsprojekt att lyssna igenom allting får ni inga favoriter förutom Christmas Unicorn för den har ett roligt namn.
Fira en tysk jul!
GOD JUL och glöm inte att spela Helgen v. 48 – Bob Hund i helgen.

Veckans spotifylista ------------------->>>>>>>>>>>> HÄR


















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar