onsdag 19 november 2014

Vecka 47: Stoppa knarket - i näsan! Eller öronen.




Hallå!

Nu var det återigen Onsdag. Likt vinterkräksjukan kommer de hela tiden tillbaka, dessa dunkla mittiveckan-dagar. Men det finns ju iallafall något att glädljas åt, nämligen; ONSDAGSMUSIK MED JOHAN & RICHARD!

Knark. Jolle. Horse. Molly. Kärt barn har många namn. Idag ska vi prata flum. Flummeri flummera. Knarkiga psykadeliska låtar, flippade texter och allt däremellan.

Mycket av psykadelikamusiken går ju tillbaka till 60-talets LSD-trippar, men det första tipset är Hookworms nya skiva, som faktiskt släpptes i år. The Hum heter den och är rockig, skräpig och knarkig. Bäst är nog låtten The Impasse. Den är som sagt rockig, men vad tusen. Det funkar ändå.


Andra psykadeliska band som däremot är från 60-talsknarkperioden är Silver Apples. Grundades i slutet av 60-talet och med ett sound som blandade tidig elektro med rock vilket gör dem till pionjärer på elektromarknaden, tillsammans med krautrocken. Bandets unika sound utgörs till stort del av den egenbyggda synthen kallad “The Simeon”, vilket är en fetingstor synth som låter mkt konstigt bitvis. Värt att lyssnas på mest för att få lite musikhistoria i form av ett mycket mycket udda band. ToppTreSilverÄpplen:
Silver Apples synth The Simion
Vidare till något också ganska samtida - ultraflumknarkmusik-skaparen Devendra Banhart. Hans senaste skivor har tyvärr varit ganska kommersiella, men om man gräver lite i hans arkiv finns det många knarkiga och coola låtar. T.ex. HorseheadedfleshWizard från skivan Nino Rojo som släpptes 2004. Mest är det väl Banharts texter som är knarkiga, ovanstående tips innehåller meningar som;

"Now I put the ovaries in my bath
And all the dogs will die and
The devil will call the cats home
And he looks up to the sky".
Devandra keeeeeeping it real
Bandet Medicine går mer mot alternativ rock än psykadelika men har ändå en hel del tendenser mot det senare slaget. De startades upp runt 1992 av Brad Laner som var trumverkare i Savage Republic och bröts upp 1995 men startade sen upp igen vid 2003 igen med ett nyare sound. Lättast beskrivs nog bandet som en blandning mellan shoegaze, garagerock med lite experimentella vibbar(dock lyssningsbart). Här är en topptrelista för Medicine utan någon speciell inbördes ordning:


Vi har pratat om John Maus förut på bloggen och då främst nämnt hans album We Must Become the Pitiless Censors of Ourselves som är ett otroligt bra album. John har däremot släppt ett album med tidigare osläppt material och en hel del udda låtar. Med låttitlar som “I don´t eat human beings”, “My Hatred is Magnificient” så kan man snabbt förstå att udda för John Maus sannerligen är udda. Här kommer 3 låtar med psykadeliska texter och melodier signerade John Maus.
Maus in da house
Mitt senaste tips är inte så psykadeliskt utan mera av typen partydrog-house. I give you  Felix Da Housecat – Silver Screen (Shower Scene). Enjoy!

Som "vanligt" släpps en skön mix av alla dessa låtar på en spotifylistan, vi ger er:
Onsdagsmusik v.47: LSD-musik


Don´t do drugs!












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar