onsdag 11 februari 2015

Vecka 7: Spiritualitetens toner

Som en slags ‘homage’ till att en av skribenterna, Jag - Richard, har rakat av sig håret ska vi nu ta oss an spiritualitet och musik. Det är ju vanligt att man rakar skallen när man är på en andlig resa, och to be fair så är ju den anledningen bättre än den kanske allra vanligaste anledningen till att man drar snagget vilket vi inte ska besulda bloggen med att ens nämna. Vi ska försöka att inte snöa in på New Age-piss och diverse porlande bäckar, vi tror att det finns feta spirituella låtar därute också.
Lets get spirituel
Religion förknippas ju ofta med spiritualitet och därför tänkte vi här langa den sköna judiska folkviskan Hava Nagilia. Kletzmer och dansvänlig och inte så lugn som annan spirituell musik kan vara. Vidare kan ju nämnas Yusuf Islam (fd Cat Stevens) som kände behov av mera spiritualitet och konverterade till Islam. Sedan hans konvertering är låtarna mera spirituella, t.ex. Whispers From A Spiritual Garden från skivan An Other Cup, som är hans första skiva som muslim. Det är cool skiva, och roligt är ju att det är en tydlig tillbakablinkning till hans tidigare skiva “Tea for the Tillerman”, från 1970. Faktiskt så kan man i konvolutet på “An Other Cup” se en LP skiva ligga på ett bord på ett café… och visst är det för “Tea for the Tillerman”, om man kollar noga. Obs -> detta har jag faktiskt hittat själv då jag äger “An Other Cup” i fysisk form. Jag har ej googlat detta för att kolla om det är sant men ni får ta mitt ord på det.
Jag googlade Richard, var fan är skivan???
Nåväl, nog om religionen. Det finns ju andra typer av spiritualitet, som att bara stirra upp i natthimelen och lyssna på något som gränsar till det meditativa. Här är det lätt att snöa in på New Age-flum som det nämndes i första stycket, men det finns annat också.
Hoppas ni förstår referensen...
Exempelivs Eluvium, som egentligen heter Matthew Cooper. Han skapar långa ambienta musikstycken som gör att man börjar tro på rymdspöken. Lyssna t.ex. på den fantastiska Indoor Swimming At The Space Station eller varför inte Prelude For Time Feelers. På samma linje kan också nämnas The Dreamer Slept But Did Not Dream av Darshan Ambient, som jag nog nästan skulle kunna somna till. Något mera poppigare men ändå lika starkt är Daylight Goodbye av Message To Bears. Nynningar i falsett och bara mys.
Relaaaaax
Nu lämnar vi avslappningsdelen av bloggen och går vidare till lokalpatriotism!

Moi Johan bor för tillfället i Linköping, en stad där forskning möter raggare, en stad där hockeylaget är det enda vi har gemensamt(och de flesta inte ens det). Dock finns det en sak som alla på ett spirituellt sätt tycker om mer än det verkligen förtjänar och det är Winnerbäcks musik. Lars är stadens son och undantaget som bekräftar regeln att ingen är frälsare i sin hemstad eller vad det heter(tror tillochmed han har en lokalbuss namngedd efter sig). Jag hade själv en Winnerbäckperiod och det är väl inget jag är överdrivet stolt över men jag har ändå ett par favoriter från den tiden. Framförallt skulle jag säga att skivan Kom är topp, speciellt låten i Stockholm som är en skön satir i jämförelse mot hans senare låt Stockholms kyss som var fett mycket sämre. Man måste dock beundra Winnerbäck för hans otroliga effektivitet, han kan ju ibland spotta ut två album på en vecka, något som ändå är väldigt coolt trots vad man tycker om hans musik.
Klipp dig Winnerbäck!
Spiritualitet är ju ofta sammankopplat med naturen och några som just använde naturen och framförallt naturens ödslighet var det danska bandet Efterklang. Inför sin skiva Piramida gjorde de en expedition till en övergiven gruvby i norra svalbard(cirka 100 mil från nordpolen) där de spelade in ljudklipp från byggnaderna  som naturen hade tagit tillbaka. Detta för att sedan skapa låtar baserade på dessa ljudklipp. Favoriter från denna skiva är The Living Layer – Efterklang och Hollow Mountain – Efterklang. Ska även finnas en film gjord om expeditionen som heter The Ghost of Piramida.

Tack för att du kom såhär långt i texten. Här är veckans spotifylista Onsdagsmusik v.6: Spiritualitet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar