onsdag 14 mars 2012

Vecka 11: Musik som skapar glädje

RICHARD SÄGER

Hej! Idag ska både jag och Jojje snacka om låtar som man blir glad utav – bra va? För glad är ju faktiskt kul att vara!
När jag har gått och tänkt på detta så har jag kommit fram till att man kan bli glad av låtar som man inte nödvändigtvis tycker är sjukt bra. Mitt första tips är en sådan, nämligen Värsting av Daddy BoastinEn kompis spelade upp den på sin mycket klassiska M-bird Mp3spelare för många år sedan under en bussresa, (när mp3-spelare var ganska nya och typ kostade tre papp för en konstig 512mb.) och jag log mitt största leende.     
Jag blir bara helt liksom helt euforisk av Värsting, och Daddy Boastin ser ut att vara en sjukt skön dude:

Old school

daddyboastin.jpg (537×800)
Kan inte bli annat än att bli glad åt Daddys musik

 Något som jag dessutom gillar på både det musikaliska planet och glad-planet är Slagsmålsklubbens tidiga låtar, så som t.ex. klassiskerna Övningsköra, His morning promenade och mindre kända Wellington Sears. Glada blip-bloppiga NES-ljud. (Jag tycker att deras nyare saker inte är lika övertygande, gillar inte deras technostil, men strunt samma!)

En parentes jag måste nämna, som jag också blir otroligt glad över, är att jag av en slump hittade tidig sovjetisk elektronisk musik, och är faktiskt riktigt bra.
Lyssna t.ex. på 
Elektronnyi Budilnik av Boris Tihomirov : 

Jag blir helt glad av tanken på att den är gjord i gamla USSR 1985. Mys.

Jag vet att jag lite har snöat in på svensk indie i många av mina inlägg men jag måste också tipsa om Ceasars Palaces tidiga låtar, från t.ex. skivorna Cherry Kicks och Youth is wasted on the youngJag älskar framförallt låten From The Bughouse där sångaren Ceasar Widal skriker ut på skön svengelska; ”Do you here the storm out thääääääääääääääääääääääääääär?”. En rolig kuriosa med det här bandet är ju att de först hette just Ceasars Palace, och senare bytte namn till Ceasars (efter påtryckningar från ett casino i USA som bandnamnet var snott ifrån), det var också i denna vevan som bandet blev dåligt tyckte jag. (Utomlands är de dessutom kända som Twelve Ceasars, det är svårt att få ordning på vad man ska kalla dem.)



Nu ska jag avsluta med tre snabba tips!
1.     Billie The Vision & The Dancers – 370 10 från deras senaste album ”From burning hell to smile and laughter” (glad titel eller hur?).
2. Håkan Hellström – Mitt Gullbergs Kaj Paradis, det känns lite onödigt att tipsa om den då Håkan är ett givet euforipiller men vad tusan, det känns bra att tipsa om den och den är sjukt bra och glad.
3.     Everclear – So Much For The Afterglow, den här blir jag egentligen mest glad av för att den innebär väldigt mycket nostalgi för mig. Everclear var ett av banden som gjorde att jag började lyssna på ”riktig” musik, och sedan dess har jag i periferin alltid varit svag för amerikansk 90-tals rock.

Nu får det vara nog för den här gången! Över till Johan! Som ska lägga upp detta blogginlägg för första gången – lycka till!
Vi hörs om en vecka, tja!

JOHAN SÄGER
TJA! och välkommen till den femte upplagan av onsdagsmusik. Att det har gått såhär långt tycker givetvis jag och Richard är jättekul. Ännu roligare är att det verkar som folk faktist läser våran blogg. Stort tack och bock till er som gör det! 
Därför tänkte vi den här veckan ta upp musik som gör en glad. 
För det mesta lyssnar jag (Richard med tror jag) på ganska melankolisk musik som till exempel Jens Lekman, The National, the Smiths och Philip Glass.
Dock är Vecka 11 den veckan då vi tar upp "Musik som gör en GLAD" Woho!


De här artisterna är antagligen känd av de flesta av er från en BBC-serie vid namn "Flight of the Conchords". Jag pratar om två australienska komiker som gör en hel del komiska låtar. Det kan ibland vara svårt att förstå humorn i låtarna utan att ha sett TV-serien då man ibland måste ha lite bakgrundsinfo för att förstå låtarna helt ut. Dock är det inte alltid så som i den fantastiska Hiphopopotamus vs. Rhymenoceros som driver med rappare med textrader som:
"Sometimes my rhymes are polite
Like thank you for dinner Miss Wright
That was very delicious, good night"


Jag tycker att första skivan är den bästa och om ni någongång har tråkigt, gå in och kolla in deras youtube-videos, då blir du glad igen!
tv_flight_of_the_conchords01.jpg (1600×1200)
Två sköna nya zeeländare

En låt som alltid får mig på ett bättre humör är en cover på Miike Snows låt Animal av svenska Mash Up International. De har gjort om Miikes låt och förflyttat låten från indiepop till klubbmusik samt mixat ner 80 bananer, CopaCabana och massor med energi. "Gnucci banana" allihopa! Lyssna på den HÄR, eller se videon här:
Men musik måste ju inte alltid vara energisk eller ha roliga texter för att göra en glad. Det räcker ofta med att den är rätt och slätt fin och talar till ens hjärta. Som den här låten med bandet som jag upptäckte i somras och deras låt om Juli. Snackar om svenska Crying Day Care Choirs låt July.

På samma sätt som Richard berättar har även jag en låt som alltid gör mig lite gladare som dock kanske inte är asbra. Då jag utöver mitt bloggande även pluggar på universitet har jag ibland tentaperioder. Under dessa perioder brukar man plugga sjukt mycket och som alla vet är det ibland svårt att hålla koncentrationen uppe. Då har jag och mina kompisar en speciell låt som spelas på repeat ett tag. Den här låten är av Sveriges stolthet E-type och  heter Princess Of Egypt. 

PS_Etype_99356d.jpg (468×387)
Tack för att du är du E-type

Det var allt för den här veckan. Ifall ni har synpunkter på bloggen eller bara vill skicka en rolig bild till vår email så kommentera antingen här på bloggen eller skicka till onsdagsmusik@hotmail.com. Vi älskar feedback och vill utveckla bloggen med hjälp av er.
Veckans fråga: Vad för musik gör dig glad?


Stay Tuned 
Wednesday is just a week away

Veckans spotifylista med saker som nämnts i bloggen och andra bra saker >>  Onsdagsmusik v 11


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar